cb19
cb19

New development of two residential buildings
Christburger Strasse 19, Berlin-Prenzlauer Berg

The apartment buildings in Christburger Strasse are striking due to their flexibly divisible floor plans. The use of ceilings with long spans made it unnecessary to fix the floor plans in any way. There are no load-bearing walls or supports within the apartments, allowing the floor plan distribution to be determined freely. The only fixed elements are the position of the shafts and the elevator, which provides direct access to the apartments. Due to fire safety requirements for the emergency exits, a special accessing system was developed that used continuous balconies on the buildings’ rear sides to turn the stairs into fire escapes. These balconies also act as protected, spacious open areas. By contrast, the front sides are the buildings’ showcases, with enormous, elegant fixed glazing that dissolves the boundary between inside and outside. Despite the modern character of the materials, the façade is not an alien object, instead representing a contemporary building block in the city. The different façade concepts and their contrasting usability meet in the courtyard. On one side, the continuous balconies with raw fair-faced concrete balustrades ensure privacy even as far as the exterior space. On the other, the perfectly smooth aluminium and glass façade allows residents to decide whether to present themselves or retreat behind curtains. The development project was managed as a joint building venture in which 27 parties (singles, couples and families) joined to form a private company that carried out the construction project on its own responsibility. The advantages are great individual freedom of design and lower costs combined with high architectural quality.

Planning / Construction: 2009-2015
Performance stages: 1-8
Residential units: 27
Living space: 2,872 sqm Garden: herrburg Landschaftsarchitekten

Auszeichnungen:
German Design Award 2017, Award
Best Architects 2016, Award
Iconic Awards 2016, best of best, Award

Project photos: Simon Menges